maanantai 24. elokuuta 2015

Kylmäpihlaja - avomeren äärellä

Kylmäpihlajan majakkasaari Rauman edustalla puhutteli minua monella tapaa. Vain vajaan tunnin vesibussireissun jälkeen pääsin avomeren ääreen. Karu, kivikkoinen ja kallioinen saari oli kaunis.


"Kylmäpihlaja on uloin Rauman edustan isoista saarista. Sinne rakennettiin vuonna 1952 yhdistetty majakka ja luotsiasema. Tämä monitoimirakennnus korvasi Rauman majakkalaivan, joka siirrettiin Kemin edustalle. Kylmäpihlajan tornissa ja siipirakennuksessa oli tuolloin tilat yhteensä 12 luotsille, kahdeksalle kutterinhoitajalle ja kahdelle majakkamiehelle. Jykevä nelikulmainen majakkatorni kohoaa 31 m perustansa yläpuolelle ja 36 m merenpinnasta. Siinä on 12 kerrosta ja 104 porrasaskelmaa. Majakan valon kantamaa on tiputettu entisestä 27 meripeninkulmasta 17 meripeninkulmaan. Nykyisin majakka on matkailukäytössä." www.kylmapihlaja.com

Varsin tyynellä ja aurinkoisellakin säällä tuuli puhalteli avomereltä tuivertaen hiuksia ja aaltoja rantaan tyrskien. Voin vain aavistaa, mitä ovat syysmyrskyt tällä saarella.

Tyrniä kasvoi villinä saarella melkoisesti. Jos olisi ollut aikaa, muutamia terveyspommeja olisi mukaani kerännyt.

Lucas rakasti tuulen tuiverrusta ja kallioilla juoksemista. Viime viikonloppuna se oli mahdollista, kun pesintäaika oli ja koirat saavat juosta vapaana saarella.


Eurokankaalle suunnittelin muutama vuosi sitten kuosin nimeltä Rantakivet. Se olisi voinut syntyä näissäkin maisemissa. Oikeasti se on syntynyt Roineen rannassa. Näistä maisemista on nyt monta ihanaa kangasta päässäni. Toivottavasti ehdin siirtämään ne paperille jo tällä viikolla. Kuvat onneksi auttavat ettei ajatukset pääse unohtumaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti